Demisia lui Chirtoacă: oportunități și riscuri în ajunul parlamentarelor

Două demisii previzibile și, totuși, neașteptate s-au produs săptămâna trecută și vor antrena partidele politice, dar și societatea în campania electorală, chiar mai devreme decât se aștepta. Demisiile primarilor de Bălți și mai ales de Chișinău vor lansa principalele partide politice în alegeri, creându-le atât oportunități cât și riscuri în vederea alegerilor parlamentare de la sfârșitul toamnei. Campania pentru localele din două cele mai importante orașe ale Republicii Moldova, dacă aceste alegeri vor avea totuși loc, poate fi considerată ca o repetiție generală înainte de parlamentare, o repetiție în care partidele își vor testa programele, tehnologiile electorale, strategiile de PR, capacitățile organizatorice, mediatice. În același timp, scrutinul local poate arăta slăbiciunile unor echipe, iar rezultatele i-ar putea dezamăgi pe susținătorii unor partide, fapt ce ar putea să le coste scump la parlamentare. Dar să le luăm pe rând.

Ce obține Chirtoacă

După ce presa a interpretat la începutul săptămânii declarațiile lui Dorin Chirtoacă drept un refuz al acestuia de a renunța la mandat, vineri, totuși, și-a depus demisia. Ce câștigă Dorin Chirtoacă? Cert este că nici nu prea are ce pierde – nu mai are susținere politică nici la nivelul central nici la cel local, imaginea sa de tânăr reformator s-a șters demult, în memoria opiniei publice rămânând mai mult rateurile, iar mai nou și corupția de la primărie. Gestul său este însă unul curajos, pentru că prin declarațiile, dar și prin decizia sa supără actuala guvernare, fapt ce ar putea să-i afecteze dosarul aflat în mâna justiției. Totuși, decizia este în măsură să-l reabiliteze cumva în fața foștilor susținători, eventual chiar la alegerile parlamentare din acest an. Deci, ar fi prematur „să punem cruce”  pe cariera politică a fostului edil, dacă, bineînțeles, el nu-și dorește acest lucru.

Exercițiu prematur pentru PDM

La prima vedere, decizia lui Chirtoacă nu i-ar conveni Partidului Democrat. Formațiunea se baza probabil pe creșterea în timp a imaginii Silviei Radu, pe care să conteze la următoarele alegeri locale din 2019. PDM până acum niciodată nu a amplasat „artileria grea” în Chișinău, unde niciodată nu a avut aderenți (cu excepția localelor din 2007, când a candidat Vlad Filat, dar atunci interesele au fost altele). PDM este acum suficient de puternic încât să-și „încordeze mușchii” și la Chișinău, mai ales că acest municipiu va oferi 11 deputați la alegerile parlamentare. Totuși, cel mai probabil pentru acest partid era preferabil să-și întărească treptat influența și mai ales să aibă suficient timp pentru a face din Silvia Radu un candidat redutabil.

O victorie a socialiștilor la alegerile noi va arunca asupra PDM și toate „oalele” pentru vina de a fi creat situația care a permis cedarea Chișinăului „pe mâna Moscovei”.

Bineînțeles, luând în calcul toate strategiile și „găselnițele” democraților de până acum, nu putem exclude că va transforma și această provocare în oportunitate. Sau chiar „piesele” au ajuns în poziția pe care o aștepta PDM.

Marea șansă a PSRM

Marele beneficiar, la prima vedere, al demisiei lui Chirtoacă este, bineînțeles, Partidul Socialiștilor, formațiune care luptă de mai mulți ani pentru obținerea primăriei Chișinău. După scandalurile de corupție din ultimii ani, fortificarea PSRM, degringolada din dreapta eșichierului politic, eventualele alegeri noi ar fi o minunată oportunitate de a „rupe blestemul” care a împiedicat până acum vreun partid de stânga să-și instaureze primarul la Chișinău.  

Dar o nouă înfrângere, după cele două ale lui Igor Dodon și două ale Zinaidei Greceanîi, precum și după referendumul eșuat, nu ar da bine deloc imaginii partidului.

Oportunitate și provocare pentru PAS și PPDA

Cea mai complexă este însă situația partidelor de dreapta, în primul rând a Partidului Acțiune și Solidaritate și Platformei Demnitate și Adevăr. Pe de o parte, aceste alegeri reprezintă o oportunitate pentru cele două formațiuni relativ tinere să se antreneze într-o campanie electorală, să-și fortifice echipa, să colaboreze și să lucreze în comun în vederea viitoarelor alegeri parlamentare. Cu un candidat bun, o campanie dinamică și deșteaptă, PAS și PPDA au șansa să învingă la Chișinău, repetând astfel rezultatele de la prezidențiale, când Maia Sandu a obținut mai multe voturi decât Igor Dodon în Capitală.

Pe de altă parte, campania comportă mai multe riscuri pentru cele două formațiuni. Spre exemplu, ar putea scoate la iveală anumite neînțelegeri, lipsă de coordonare și chiar critici reciproce, având în vedere că acestea nu au ajuns încă la un numitor comun cum să participe la alegerile parlamentare. Probleme ar putea să apară și la identificarea candidatului comun. Andrei Năstase ar putea să-i ceară Maiei Sandu să-i întoarcă „datoria” de la alegerile prezidențiale. În plus, o campanie electorală înainte de cea din toamnă va necesita eforturi financiare și umane destul de mari pentru PAS, în primul rând, formațiune care încearcă să trăiască doar din donații.

Cine va fi viitorul primar?

Cea mai mare luptă se va da, cel mai probabil, între PSRM și candidatul PAS, eventual PAS-PPDA, dar, de această dată, pe arenă vor urca și încă cel puțin doi combatanți cu șanse bune cel puțin de a ajunge în turul II (dacă va fi).

PSRM ar putea conta pe liderul fracțiunii sale din CMC Ion Ceban, care pare să se fi pregătit de ani de zile pentru acest eveniment. Este un politician tânăr, un bun orator, vorbitor de rusă și română, care se bucură pe deplin atât de sprijinul lui Igor Dodon cât și al partidului. Ion Ceban este cunoscut la nivel local datorită criticilor dure la adresa administrației Chirtoacă. Bineînțeles, nu se bucură de imaginea pe care o are Zinaida Greceanîi, totuși, e puțin probabil ca aceasta să-și „ispitească norocul” și a treia oară după rateurile din 2005 și 2015.

Un candidat bine-ales al PAS sau eventual PAS-PPDA va fi probabil principalul rival al socialiștilor. Cele mai mari șanse le-ar avea Maia Sandu. Însă pentru viitorul său politic ar fi extrem de periculoasă atât înfrângerea cât și victoria la aceste alegeri. O înfrângere repetată în fața socialiștilor îi va submina situația în cadrul coaliției cu PPDA, dar și reputația în fața electoratului care o vede drept principala alternativă politică pro-europeană. O eventuală victorie, în condițiile în care în administrația locală nu are sprijin politic, la fel ca în cea centrală, va aduce roade politice și de PR doar pe termen scurt. Pe termen mediu și lung, imaginea sa ar putea să se erodeze iremediabil.

În această situație, la funcția de candidat comun ar putea să pretindă Andrei Năstase, opțiune care comportă unele riscuri. De asemenea, PAS și PPDA ar putea să ajungă la un candidat de alternativă, este important însă ca să fie o personalitate cunoscută și carismatică.

Primarul interimar Silvia Radu nu a dat un răspuns clar dacă va candida, dar a precizat că dacă o va face nu va reprezenta vreun partid politic. Cel mai probabil o va face și va fi sprijinită tacit, sau oficial, de Partidul Democrat și actuala guvernare. Intrată de prea puțin timp în atenția opiniei publice nu există măsurători oficiale care ne-ar arăta în ce măsură a reușit să atragă simpatia chișinăuienilor. Dar având în vedere că până la eventualele alegeri ea va ține „frâiele” Primăriei, cu sprijin din partea autorităților centrale și cu o campanie electorală potrivită, Silvia Radu poate fi cotată șanse bune.

La rândul său, PDM ar putea adopta și o strategie similară celei de la prezidențiale – să sprijine oficial un candidat, mai mult pentru a-i reduce șansele decât pentru a i le spori, dar de facto să mizeze pe altul. Sau pe alții.

Chiar dacă ratingul și imaginea PL sunt la un nivel minim, Dorin Chirtoacă personal mai are suficienți susținători în Chișinău. Iar imaginea sa actuală de victimă a sistemului, dar și „gestul curajos” de a demisiona de bună voie i-ar putea întări un pic pozițiile. Dorin Chirtoacă nu a dat un răspuns tranșant dacă va candida sau nu, dar, cel mai probabil, nu o va face. Un alt candidat al PL, care să aibă sprijinul direct al lui Chirtoacă ar putea reprezenta o figură importantă în viitoarea campanie. Unul din cei mai mari critici ai Silviei Radu este vicepreședintele PL, fostul deputat și ex-ministru al Mediului Valeriu Munteanu. Este un tânăr politician, vocal, un bun orator, la fel ca socialistul Ion Ceban. Ambii având asemănări, dar provenind din tabere cu viziuni diametral opuse, ar putea face o campanie electorală „pe cinste”, iar Valeriu Munteanu ar putea atrage suficiente voturi din partea unor alegători ai PAS, dacă eventual nu vor fi mulțumiți de candidatul acestei formațiuni.

Vânzând „mânzul din iapă”

Prezentând această viziune despre situația din Chișinău, am vândut, de fapt, mânzul din iapă. Pentru că nu este sigur că alegerile noi vor avea loc, cel puțin în această primăvară. Aceste opinii întăresc punctul de vedere că PDM-ului nu i-ar conveni acum să-și măsoare puterile la Chișinău și să piardă controlul asupra primăriei Capitalei înainte de alegerile parlamentare. E destul, spre exemplu, ca în următoarea lună Consiliul municipal Chișinău să nu se „poată” convoca pentru a lua act de demisia lui Chirtoacă și atunci nu se vor încadra în termenul necesar pentru a organiza alegerile la 20 mai. De aceea, partidele și potențialii candidați ar trebui să nu se grăbească să-și anunțe intențiile, dar să fie pregătite pentru orice situație.

Autor: Politruk.md