TOP trei subiecte care vor influența viața politică în luna martie

Toamna se numără bobocii, dar ies din ou primăvara. După o scurtă pauză de regrupare a forțelor care a coincis și cu sărbătorile de iarnă, luna martie se anunță una fierbinte pentru politicienii de la Chișinău, în pofida frigului de afară. Politruk a identificat trei cele mai importante subiecte politice care vor marca luna martie. Vorbim de subiecte previzibile, pentru că, bineînțeles, agenda politică va fi încărcată și cu subiecte ad-hoc, mai ales că suntem în an electoral.  

Mai întâi banii

Guvernul așteaptă în luna martie prima tranșă din mult-discutatul acord macrofinanciar din partea Uniunii Europene în valoare totală de 100 de milioane de euro. Cel puțin așa se arăta încrezător vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, în urma vizitei sale la Bruxelles de la sfârșitul lunii ianuarie. „În cadrul întâlnirilor cu responsabili din partea Comisiei Europene transpiră foarte clar ideea că în luna martie avem șanse foarte bune să primim prima tranșă”, declara el atunci.

Pe de altă parte, influentul europarlamentar român Siegfried Mureșan pare mult mai pesimist decât Iurie Leancă. „Republica Moldova mai are mulți pași de făcut pentru a beneficia de asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro acordată de Uniunea Europeană”, scria acesta într-un comuniat difuzat zilele trecute.

Respectivul acord financiar a fost subiectul unor adevărate bătălii mediatice la Chișinău încă de anul trecut și chiar de dezbateri în Parlamentul European. În mod cert, subiectul va fi readus pe arena politică în această lună.  Amânarea debursării prime tranșe va fi o adevărată „mană cerească” pentru Opoziție care va avea un argument în plus pentru criticile sale la acțiunile promovate de guvern, dar și a lipsei încrederii occidentalilor față de autoritățile de la Chișinău. În această situație, guvernarea va trebui să-și aline electoratul cu alte acțiuni, poate de o relevanță mai mică, dar cu un impact social mai mare.

În cazul în care banii ajung la Chișinău, guvernarea va defila pe „cal alb”, iar mai multe portaluri de știri și posturi TV vor titra din nou despre „încă o palmă” dată de europeni anumitor lideri politici. Dacă banii ajung la Chișinău în luna martie, poate fi comentat și ca o susținere a Bruxellesului, chiar dacă „de voie de nevoie”, a actualei guvernări.

Chinurile mixtului

Comisia de la Veneția și OSCE urmează să prezinte la mijlocul lunii martie un aviz comun privind modificarea Codului electoral și trecerea la votul mixt. Reprezentanții celor două instituții au avut o vizită la Chișinău la sfârșitul lunii ianuarie. Evenimentul reprezintă o posibilitate în plus pentru Opoziția de la Chișinău pentru a critica modificările la Codul electoral și a vorbi despre posibilitatea fraudării alegerilor.

Cel mai probabil, avizul comun va fi unul din care ambele tabere vor putea să extragă concluzii care să le favorizeze pozițiile și pe care să le mediatizeze și „social-mediatizeze”, așa cum o fac de obicei. Avizul comun va fi, cel mai probabil, unul din ultimele motive informaționale majore pentru a se reveni la procedura alegerilor, astfel că va fi folosit din plin de ambele tabere. De aceea, aprovizionați-vă cu cantități suficiente de pop-corn și pregătiți-vă pentru titluri de genul: „ULTIMA ORĂ! Comisia de la Veneția, EXTREM de îngrijorată de consecințele modificării sistemului electoral”, sau „FLASH! Comisia de la Veneția a constatat că majoritatea recomandărilor la modificarea sistemului electoral au fost RESPECTATE” . Lectură și vizionare plăcute.

Alegeri neprogramate

Până către 22 martie Comisia Electorală Centrală ar urma să anunțe organizarea alegerilor noi pentru funcția de primar la Chișinău și Bălți. Edilii celor două cele mai mari orașe din Republica Moldova Dorin Chirtoacă și, respectiv, Renato Usatîi au demisionat recent, dând peste cap astfel combinațiile mai multor partide politice.

Chiar dacă viitorii primari vor fi aleși doar pentru un an, dar având în vedere contextul electoral din toamnă, ne așteptăm la o luptă politică acerbă, mai ales în Capitală. Alegerile noi sunt o bună oportunitate pentru a testa echipele, staff-ul electoral, strategii electorale, așa cum am menționat anterior într-un alt material.

Dacă vor fi anunțate alegerile, campania electorală va începe în luna aprilie, totuși, primele poziționări, intenții, dar și eventuale certuri politice pe acest subiect pot fi așteptate încă din martie.

În spațiul public s-a vehiculat și posibilitatea amânării celor două scrutine, sau cel puțin a celui din Chișinău, dar asta oricum ar duce la un scandal politic. De aceea, nu consumați tot pop-cornul la episodul cu votul mixt.

Autor: Politruk.md