(Ne)Hotărârea PAS privind localele o pot costa mult la parlamentare

Pasul nehotărât al PAS-ului în privința alegerilor locale din Chișinău poate deziluziona electoratul său. Formațiunea a anunțat în această dimineață că a amânat „adoptarea deciziei cu privire la candidatul la primărie până la finalizarea discuțiilor cu PPDA privind mecanismul de creare a blocului electoral pentru alegerile parlamentare din 2018”.

Este o strategie periculoasă din partea PAS, având în vedere că nu este prima dată când formațiunea dă dovadă de nehotărâre sau aplică „tactica struțului”.

Argumentul că vrea mai întâi să finalizeze discuțiile cu Platforma Demnitate și Adevăr pare plauzibil și încearcă să prezinte PAS ca o formațiune de bună-credință, care este interesată de crearea blocului electoral cu PPDA.

Chiar dacă este strategică din punct de vedere politic, hotărârea anunțată în această dimineață și modul în care a fost făcută – printr-un simplu comunicat sec – este dăunătoare din punct de vedere al imaginii formațiunii:

  •         Alegătorii PAS așteaptă mai multă hotărâre din partea formațiunii. Nu este prima dată când PAS se comportă ca „struțul” – să ne amintim „dispariția” Maiei Sandu de pe arena politică după înfrângerea de la prezidențiale;

 

  •         Comportamentul PAS este comparat cu cel al PPDA – care „a tăiat nodul gordian” și și-a lansat propriul candidat;

 

  •         Această situație va fi speculată de oponenții politici și presa afiliată acestora pentru a accentua a) nehotărârea PAS; b) complicațiile privind crearea blocului comun cu PPDA.

Hotărârea este însă argumentată strategic prin faptul îi oferă posibilitatea PAS-ului să negocieze cu PPDA dintr-o poziție mai avantajoasă condițiile blocului comun la parlamentare condiționând cu susținerea candidaturii lui Andrei Năstase.

Problema însă este că blocul comun va conta mai puțin dacă ambele formațiuni vor ieși cu imaginea șifonată după alegerile locale.

Autor: Politruk.md