Chișinăul are primar, dar ițele politice se încâlcesc și mai mult

Victoria lui Andrei Năstase la alegerile din Chișinău poate fi privită și din unghiul unei palme date Partidului Democrat, însă nu în măsură să-i provoace contuzie. Această victorie ar putea însă să-l coste mai mult pe Andrei Năstase, pe termen mediu și lung, dar și opoziția pro-europeană de dreapta în general. În calitate de principal perdant al acestei runde de alegeri locale noi apare însă Partidul Socialiștilor, care, în pofida eforturilor depuse, inclusiv financiare, nu a reușit să obțină nici un mandat de primar. Dar, PSRM nici pe departe nu trebuie considerat scos din joc.

Dezamăgire și pe dreapta și pe stânga

Una din principalele constatări sociologice ale alegerilor din Chișinău este prezența redusă la urne.  Acest fenomen poate avea la bază mai multe cauze. Primul – interesul mai redus față de acest scrutin având în vedere că a fost ales doar primarul general pentru un mandat de un an, nu și consiliile locale și primarii de localități. Al doilea – populația în scădere a municipiului, având în vedere rata mare a migrației. Și nu în ultimul rând dezamăgirea alegătorilor, și de stânga și de dreapta, în clasa politică. În comparație cu localele din 2015, în primul tur au venit cu aproximativ 75.000 de alegători mai puțin, iar în turul doi – cu 60.000. Ion Ceban a obținut în al doilea tur cu aproximativ 25.000 de voturi mai puțin decât Zinaida Greceanîi în 2015, iar Andrei Năstase cu aproximativ 34 de mii mai puțin față de Dorin Chirtoacă. Vedem o scădere aproximativ egală a susținătorilor atât ai dreptei cât și ai stângii.

Lovitură, dar nu decisivă, pentru PDM

Din punct de vedere politic, victoria lui Andrei Năstase poate fi privită ca una a opoziției de dreapta pro-europeană și, în același timp, ca o blocare a încercării lui Vlad Plahotniuc de a controla Capitala. Este un semnal prost pentru liderul PDM din punctul de vedere că își pierde „aura” de om care controlează totul în Republica Moldova. Totuși, este o lovitură  nici pe departe decisivă. PDM nu a controlat niciodată Chișinăul, decât, indirect, un timp scurt prin intermediul Silviei Radu. Cum se va răsfrânge această înfrângere asupra PDM și a lui Vlad Plahotniuc personal, depinde de mai mulți factori pe care îi vom examina mai jos.

PSRM, bătut, dar nu pus la pământ

Partidul Socialiștilor, cea mai cotată formațiune politică, dacă e să dăm crezare sondajelor, nu a obținut nici un mandat de primar în cele 7 localități unde pe 20 mai au avut loc alegeri locale noi. PSRM a luptat cel mai mult la Chișinău și la Bălți, unde, de asemenea, a fost înfrânt. Totuși, scrutinul din Chișinău a demonstrat că formațiunea ar putea lua mai mult de jumătate din cele 11 circumscripții din Capitală, plus alte câteva practic asigurate în sudul țării, dar și la nord, plus voturile de pe liste. Toate acestea îi vor asigura cel puțin rolul de principala fracțiune politică în viitorul Parlament, dacă nu chiar majoritatea legislativă.

Oportunități și riscuri

Andrei Năstase a obținut un mandat scurt, care îi oferă și oportunități, dar și o grămadă de riscuri. Sigur că victoria sa este un semnal bun pentru alegătorii opoziției de dreapta și pentru o parte din cei care „și-au pierdut speranța”. Este un mesaj că actuala guvernare nu este invincibilă. Și este un mesaj în favoarea coagulării dreptei.

Viitorul blocului PAS-PPDA-PLDM, incert

În același timp, pentru aceeași dreaptă prezintă un risc. Până la victoria Andrei Năstase, liderul de facto, sau cel puțin imaginea celor trei formațiuni care au creat deja un fel de bloc pentru locale și parlamentare – PPDA, PAS și PLDM, era considerată Maia Sandu. Acum, Andrei Năstase, învingător în urma unei lupte grele, poate pretinde la un rol cel puțin la fel de important ca al Maiei Sandu. Notorietatea sa va crește, la fel ca imaginea de persoană publică. În plus, și pretențiile electorale ale PPDA ar putea fi cu mult mai mari. Astfel, se formează doi poli ai opoziției de dreapta. Iar probabilitatea ca între ei să apară scântei, va crește.

Spre exemplu, nu am văzut-o pe Maia Sandu la conferința de totalizare a campaniei lui Andrei Năstase, atunci când, probabil, ar fi fost cel mai necesar să-și reitereze susținerea pentru liderul PPDA. De asemenea, la prima conferință, după ce era clară victoria sa, deși a fost alături de Maia Sandu, Năstase a evitat să-i pronunțe numele atunci când prezenta mulțumirile de rigoare. Iar Maia Sandu a declarat că îi vor monitoriza atent modul în care își respectă promisiunile, în loc să-i transmită, spre exemplu, mesaje de sprijin și în noua activitate.

Un mandat extrem de dificil

În același timp, cel mai probabil, PDM nu-l va lăsa pe Andrei Năstase să se simtă prea confortabil în fotoliul de primar. El nu are sprijin nici în Consiliul municipal, nici în administrația centrală. Iar justiția va sta cu ochii pe orice decizie sau dispoziție pe care o va semna. Presa controlată și de PSRM și de PDM va difuza orice neajuns din Capitală, orice ambuteiaj, stradă inundată sau promisiune electorală nerealizată. În plus, acestea ar putea fi și organizate  – semafoare defectate, săpături pe străzi de către companii ca Termoelectrica sau Moldtelecom, etc. Și toate pietrele vor fi aruncate în capul lui Năstase. Iar mulți ar putea să ajungă la concluzia că „tot mai bine era atunci”. PDM pare să fi greșit cu campania de critică dură a lui Năstase, ceea ce i-a adus mai multă simpatie. Dar atunci când oamenii vor sta cu orele în ambuteiaje, ar putea să-și revadă opțiunile politice.

***

În concluzie, reiterăm că PDM a înregistrat un insucces, dar are resurse suficiente pentru a schimba soarta războiului. PSRM a înregistrat o înfrângere de moment dar, cel puțin pe termen scurt, rămâne favorit. Iar opoziția de dreapta a ieșit învingătoare, dar cu un viitor incert.

Autor: Politruk.md