Cum a încercat Igor Dodon să-și “lecuiască” imaginea pe seama accidentului rutier

Cel puțin 5 motive informaționale pozitive au scos socialiștii și Igor Dodon de pe “spinarea” accidentului în care a fost implicat convoiul prezidențial. Pe alocuri machiavelic, iar în unele cazuri destul de natural, „beneficiarii” au reușit să mențină subiectul în prim-planul presei și al utilizatorilor rețelelor de socializare timp de câteva zile, umbrind chiar și scandalul legat de expulzarea celor șapte cetățeni turci .

Tentativă de omor?

Nu a reușit Mercedes-ul să se rostogolească până la urmă pe acostament, că socialiștii au și lansat versiunea unei tentative de omor. „Ticăloşilor! Nu e un accident, ci o lovitură directă în maşină. E o tentativă de omor”, a scris pe Facebook Vlad Bătrâncea la scurt timp după accident. A fost ca o gură de aer pentru mass-media flămândă de orice detaliu capabil să fie transformat în click-uri. Mai ales că acest detaliu avea toate simptomele unei conspirații, consolidată inclusiv de opiniile unor experți apăruți la TV-urile controlate de socialiști. Iar Vlad Bătrâncea și-a argumentat postarea cu un amplu comentariu din care reieșea că activitatea politică a lui Igor Dodon este într-atât de complexă încât toate serviciile secrete occidentale și-ar fi unit eforturile pentru a organiza acest atentat.


SPPS nu a fost de acord cu versiunea lui Bătrâncea și după 2 zile de investigații a spus, oficial, că nimeni n-a vrut să-l omoare pe Igor Dodon.

Igor Dodon liniștește națiunea

În aceeași zi, duminică seara, Igor Dodon a liniștit poporul cu o postare pe facebook, în care totodată le mulțumea oamenilor care i-au transmis mesaje de susținere. Președintele le-a făcut “front de lucru” jurnaliștilor pentru un nou val de știri și, vrând sau nu, lui Ion Ceban pentru a doua zi.

Coloana vertebrală

Poporul a început săptămâna cu o veste îngrijorătoare. Luni de dimineață, socialistul Ion Ceban a scris pe Facebook că Igor Dodon a evitat să “dezvăluie detalii despre consecințele accidentului”, dar că el, Ceban, a aflat despre un șir de traumatisme suferite de Igor Dodon, de feciorul și de mama președintelui. Șeful statului și-ar fi traumatizat coloana vertebrală, a scris Ceban, apropiat al lui Igor Dodon și nu oarecare „neica-nimeni” de pe drumuri. Postarea îngrijorătoare a lui Ceban a apărut dis-de-dimineață și a venit ca o mană cerească peste landșaftul mediatic al R. Moldova.

Totodată, Igor Dodon a apărut din nou ca un „adevărat bărbat” care și-a ascuns durerea și suferințele ca să-i protejeze pe ceilalți.


Sprijin pe față din partea lui Candu

Trebuia să se întâmple un accident rutier ca Andrian Candu, oficial, “s-o lase mai moale” atunci când vorbește despre Igor Dodon. Președintele Parlamentului, tot pe facebook, i-a scris un mesaj de susținere șefului statului și le-a ținut o lecție de moralitate internauților care, mai în glumă mai în serios, erau triști și dezamăgiți că președintelea ieșit întreg și aproape nevătămat din acel accident.  Acest motiv informațional îl putem considera că pe un cadou din partea PD, deoarece președintele Parlamentului ar fi putut să strice momentul măcar cu o întrebare nevinovată despre viteza cu care mergea convoiul.

Presa vede, pe viu, traumatismele lui Igor Dodon

Unul din cele mai urmărite subiecte ale zilei de marți a fost apariția publică a lui Igor Dodon după accidentul de duminică. Dintr-un video apărut pe Facebook, în care președintele prezidează o ședință operativă privind situația din țară, motivul informațional pentru presă a fost… o vânătaie pe nasul șefului statului.


Actul de eroism

Marți după masă, președintele a trecut la artileria grea. Împreună cu fiul său, Igor Dodon a mers în vizită la ofițerii SPPS care au avut de suferit în accidentul de duminică. Scurta întâlnire a fost filmată și postată pe rețele. Însă ar fi fost plictisitor pentru mass-media dacă președintele nu scria pe Facebook că unul din bodyguarzi l-ar fi apărat cu corpul său pe fiul președintelui. Așa însă, un eveniment formal s-a transformat într-o poveste aparte, cu emoții și, desigur, rating.


Trebuie să menționăm că și alți politicieni s-au “înfruptat” de pe urma accidentului de duminică.  Dorin Chirtoacă a parafrazat cu“Allah nu bate cu bățul”, făcând aluzie la scandalul celor 7 profesori turci, iar Maia Sandu a spus că „trebuie să respectăm limita de viteză, inclusiv cei care cred că au primit funcția de la Dumnezeu”, cu aluzie la o declarație anterioară a lui Igor Dodon că mandatul său a fost dat de la Dumnezeu.

Pe rețele de socializare a încercat să-și facă loc și opinia că accidentul ar fi fost o înscenare pentru a-i oferi motive de PR președintelui. Teoria însă nu prea a adunat adepți.

În concluzie, din accidentul auto Igor Dodon a ieșit mai puțin șifonat decât din accidentele din viața politică.

Autor: Politruk.md