PD și PSRM dezgroapă „securea războiului”? Primele rândunele

Mai multe declarații și evenimente produse în ultimul timp sugerează că Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor își îndreaptă săbiile unul împotriva altuia. Chiar dacă cele două formațiuni, oficial, și până acum erau în bărci diferite, mai multe acțiuni arătau că deseori colaborau și chiar se acopereau reciproc. În ultimele zile au avut loc însă mai multe atacuri la persoană, din partea ambelor tabere, care pot fi considerate ca un început neoficial de campanie electorală.

Primele jertfe?

Nu știm cu ce a greșit în fața PD Maxim Lebedinschi, consilierul președintelui Igor Dodon, însă acesta a devenit ținta presei apropiate sau controlate de democrați. Un material în care se vorbește despre „sumedenia de schelete” din dulapul lui Lebedinschi a fost difuzat intens de mai multe portaluri și posturi TV.

Apoi au urmat imaginea și știrea, difuzată cam pe aceleași canale, despre deputatul și consilierul socialiști în chiloți, în cadă, alături de un al treilea bărbat. Este o bună „bombă propagandistică” împotriva PSRM și a lui Igor Dodon, critici fervenți ai minorităților sexuale.

Ping-pong între președinte și interimar

Poate nici nu atât Lebedinschi și ceilalți socialiști a fost ținta, dar i s-a arătat din deget lui Igor Dodon? Acest scenariu pare mai verosimil, mai ales că și președintele Parlamentului Andrian Candu l-a atacat destul de dur pe Dodon în discursul său de la învestirea noilor miniștri ai Sănătății și Agriculturii, întrebând dacă avem nevoie de instituție prezidențială în general. De fapt, dacă nu ar fi fost lansată atât de „literar” (sa să-l cităm pe Vladimir Voronin), întrebarea ar fi sunat „de ce mai avem nevoie de Dodon?”.

Replica lui Igor Dodon a fost lansată la un post de televiziune apropiat socialiștilor, în care le-a amintit democraților cum și-au încropit majoritatea parlamentară, iar lui Candu că el a fost ales șef al statului de aproape 700 de mii de cetățeni.

Și deputatul PSRM Bogdan Țârdea a venit cu un atac la adresa lui Andrian Candu, căruia i-a prezis un rating „în zona plintei”.

Nu putem să nu amintim aici și replicile acide dintre Igor Dodon și Silvia Radu legate de paracetamol, aspirină și tratarea durerilor de cap.

PSRM-ului i-a crăpat răbdarea

În aceeași zi, PSRM a lansat o declarație dură în legătură cu suspendarea lui Igor Dodon în care acuză direct Partidul Democrat. Deși este a patra astfel de suspendare, în cazul celorlalte trei, nu am găsit pe site-ul oficial al socialiștilor declarații în care să atace direct Partidul Democrat

Dodon îl subminează pe Filip

Și nu putem să nu amintim că în ziua anunțării candidaților pentru cele două ministere, premierul Pavel Filip să arăta destul de încrezător, după discuțiile cu Dodon, că nu va fi nevoie de suspendarea acestuia, ceea ce sugera că au convenit asupra învestirii. Totuși, Igor Dodon a refuzat să semneze, ceea ce, dacă într-adevăr existase acea înțelegere, i-a iritat pe democrați, pentru că astfel a fost subminată încrederea în cuvintele premierului, în care are deplină încredere Partidul Democrat, dar și liderul acestuia, Vlad Plahotniuc, după cum declara chiar el.

Alegerile strică prieteniile

Bineînțeles, critici și atacuri reciproce între PDM și PSRM au existat tot timpul în ultimii ani. Acelea însă semnau mai mult o încercare de a elimina suspiciunile despre înțelegerile ascunse dintre cele două formațiuni. Și nici nu erau atât de tirajate de presa de partid.

Chiar dacă există un parteneriat scris sau nescris între PDM și PSRM, campania electorală le va antagoniza. Mai ales că după repoziționarea PDM spre stânga. Ne putem aștepta la mai multe atacuri din partea PDM, care trebuie să se asigure că la parlamentare PSRM nu va obține majoritatea în viitorul Legislativ. Totuși, cel mai probabil, cele două formațiuni  vor lăsa loc de „bună ziua” după alegeri, pentru că, cel puțin acum, o coaliție de centru stânga pare cel mai posibil scenariu.

***

Desigur, până atunci mai este mult și multe se pot întâmpla. Recent, spre exemplu, Sergiu Mocanu vorbea despre pregătirea unui „atac raider” al PDM asupra PSRM. Și socialiștii, în declarația de care am vorbit mai sus, vorbesc despre intenția Partidului Democrat de a-i elimina din cursa electorală. În același context, am putea menționa faptul că PDM a permis dezvoltarea unui eventual înlocuitor al socialiștilor care să atragă electoratul de stânga – Partidul Șor.  Este însă prematur de a examina asemenea scenarii.

Autor: Politruk.md