Cum ar putea folosi PDM referendumul pro-european pentru a face o coaliție de stânga

Proiectul guvernării privind modificarea Constituției privind introducerea sintagmei „integrarea europeană”, dar și anunțul recent privind posibilitatea organizării unui referendum pe acest subiect sunt două inițiative „win-win” menite atât să consolideze poziția PDM ca partid pro-european, cât și să submineze discursul opoziției de dreapta. În plus, democrații ar putea folosi referendumul pro-european pentru a explica o eventuală alianță de centru-stânga după alegerile parlamentare din februarie 2019. Vom încerca să explicăm mai jos cum.

Integrarea europeană împotriva promotorilor integrării europene

Inițiativa PDM și grupului PPEM privind modificarea Constituției în privința integrării europene a fost o bună găselniță pentru guvernare. În primul rând pentru ochii și urechile occidentalilor, dar și pentru alegătorii de dreapta ai PDM și, eventual, ai unor nehotărâți de centru-dreapta.

Dar, probabil, cel mai mare beneficiu al acestui proiect pentru PDM este bulversarea susținătorilor partidelor de dreapta, care se declară pro-europene. Astfel, după votul din Parlament PLDM și PL sunt prezentate de PDM și de presa afiliată ca partide anti-europene. Dar după ce Mihai Ghimpu a declarat că a consultat subiectul și cu PAS și PPDA, care i-au susținut poziția, cele două partide vor fi băgate în aceeași „coaliție monstruoasă” antieuropeană. Ceea ce este și mai important pentru PDM.

Acum să ne închipuim ce va face PDM și presa afiliată dacă unul din cei 5 deputați PLDM va figura pe listele de candidați ai blocului PAS-PPDA la alegerile parlamentare.

Referendumul constituțional al PDM, cu bătaie lungă

Noua idee a PDM – de a organiza un referendum, eventual odată cu alegerile parlamentare, va încerca să mențină în continuare formațiunea ca principalul susținător al integrării europene. Astfel, subiectul va constitui prim-planul dezbaterilor, lăsând pe planul secund problemele sociale. Opoziția de dreapta se va concentra mai greu pe criticile și dezvăluirile despre guvernare. Iar la încercările de a se detașa de subiectul integrării europene, li se va aminti de „batista pe țambal” și faptul că nu au susținut modificarea Constituției când au avut această „șansă istorică”.

Cum, și dacă într-adevăr, PDM va susține integrarea europeană la eventualul referendum, sau o va face așa cum a susținut-o pe Maia Sandu la prezidențiale, urmează să vedem. Însă dacă referendumul pică, PDM ar putea utiliza rezultatul pentru a motiva o coaliție de centru-stânga, mai ales că e greu de închipuit cum va face o majoritate cu PAS și PPDA. În plus, nici europenii nu par să mai agreeze actuala guvernare. Dar așa, democraților le va fi mai ușor să spună că au ales să facă o majoritate cu stânga după ce s-au convins că moldovenii, cel puțin la această etapă, nu mai îmbrățișează ideea integrării europene. Mai ales că, din câte observăm, actuala guvernare încearcă acum să-și facă și alți aliați, precum Turcia sau statele arabe.

Singura condiție e ca socialiștii să nu obțină singuri majoritatea în viitorul Legislativ.

Autor: Politruk.md