Unul realist, altul populist. Analiza discursurilor lui Andrei Năstase și Maiei Sandu la lansarea blocului  „ACUM”

Diferiți, dar uniți. Maia Sandu și Andrei Năstase au demonstrat sâmbătă, prin discursurile rostite cu ocazia lansării blocului  „ACUM”, că sunt două tipuri diferite de politicieni. Cei doi au arătat însă că se pot completa acolo unde unul nu poate fi populist, iar celălalt – mai puțin realist.

Încălzirea publicului

Drept aperitiv la lansarea blocului a servit un clip video în care au fost prezentate cele două partide. Documentarul despre PPDA s-a bazat pe acțiunile de protest organizate de formațiune în ultimii trei ani, iar ulterior, pe același mesaj a mers și Andrei Năstase în discursul său. Pe de altă parte, PAS a optat pentru o prezentare mai sobră, axată mai mult pe personalitatea Maiei Sandu, inclusiv pe înfrângerea acesteia la alegerile prezidențiale, ceea ce, poate trebuia prezentată altfel, pentru a nu o arăta în calitate de perdantă.

Prima a vorbit Maia Sandu. Ea și-a început discursul despre intențiile „dușmanului” (PD și PSRM) de a ne jefui poporul, de a ne umili bătrânii, de a ne alunga tinerii, sau de a teroriza angajații la stat și oamenii de afaceri. Era clar din primul minut de discurs că Maia Sandu a venit foarte bine pregătită, doar uneori aruncând privirea peste text.

De cealaltă parte, Andrei Năstase a ales să vorbească întâi despre el și despre istoria apariției Platformei DA. A explicat de ce a intrat în politică. Și a amintit decizia de pe 13 septembrie 2015, de a forma un partid: “oamenii au înțeles că e nevoie de altceva –  de oameni onești, de oameni integri în politică…”, a rostit Andrei Năstase, aproape fără să-și rupă ochii de pe foaie. Iar pentru că părea să nu-și fi învățat prea bine discursul, sau din cauza emoțiilor, s-a bâlbâit de câteva ori.

Între soluții și plăcinte

În timp ce Maia Sandu a trecut repede de la definirea problemei la soluții, Andrei Năstase a continuat cu descrierea nopților nedormite și a plăcintelor mâncate în Piața Marii Adunări Naționale. Dar să le luăm pe rând.

În fond, Maia Sandu s-a arătat convinsă că blocul  „ACUM” poate și vrea să construiască o altfel de țară. Soluția propusă de ea a cuprins diferite categorii și probleme sociale: îmbunătățirea calității vieții oamenilor, stoparea migrației, asigurarea unui sistem social modern, supremația legii, etc. Toate astea, a spus Maia Sandu, pot fi atinse prin multă muncă, corectitudine, dar a accentuat în câteva rânduri și necesitatea creșterii nivelului de încredere din partea oamenilor.

Andrei Năstase însă, și-a amintit de nopțile cu lună plină sau arșița din zilele când se lupta cu „paznicii regimului”, de corturile, cântecele… plăcintele și sarmalele „aduse de surorile noastre, de mamele noastre în PMAN”. Blocul  „ACUM” este singura soluție ca R. Moldova să supraviețuiască, este convins Andrei Năstase. Sau, ca să-l cităm exact: „Nu există în interiorul ființei mele o altă opțiune”. El era sigur sâmbătă că, îl cităm din nou, „scriem istoria acestei națiuni”.

Politicianul realist vs populist

Găsim o Maia Sandu și mai practică la finalul discursului. Ea le transmite colegilor săi că trebuie să meargă în fiecare localitate și în fiecare gospodărie. Îndeamnă poporul să se unească cu blocul  „ACUM” și, ca în orice discurs politic, se folosește de dihotomii: “cei care vor lideri naționali în loc de hoți”, “care vor libertate în locul fricii”, “creștere în locul sărăciei și deznădejdii”. A insistat pe mesajul că poporul trebuie să aibă încredere în  „ACUM”.

Andrei Năstase s-a arătat mai convins de victorie la alegeri, accentuând aceasta în ultima parte a discursului său: “Nu am nicio îndoială că noi vom fi cei care vom stabili din 2019 încolo ce se va întâmpla cu țara noastră.”.  Sintagme de felul “aș vrea să priviți cu încredere spre viitor”, “aș vrea să nu uitați aceasta zi”, “vă declar cu certitudinea acelui care știe ce spune”, le găsim des în finalul discursului. Unul din mesajele principale ale liderului DA a fost că “fără noi Moldova nu este ceea ce-și dorește să fie cu adevărat”.

În loc de concluzie

Maia Sandu. A avut un discurs laconic, bine structurat și coerent. A avut o ținută exemplară, n-a citit de pe foaie, s-a comportat ca o elevă sârguincioasă și a încercat, cu destul succes, să nu-și trădeze emoțiile.

Andrei Năstase. A avut un discurs mai lung, cam haotic și destul de populist. Aproape tot timpul a citit de pe foaie, uneori bâlbâindu-se ca un elev corigent. Experiența de protestatar i-a fost însă de mare folos, el apelând des la limbajul non verbal și alegând cu grijă când să facă pauze ca să obțină un efect emoțional mai puternic.

În final, aparent, Andrei Năstase a fost favoritul publicului, fiind aplaudat mai mult decât Maia Sandu. Discursurile celor doi lideri de la lansarea Blocului „ACUM” au demonstrat încă o dată că sunt două tipuri diferite de politicieni. Totodată, ei au arătat că se pot completa reciproc. Acum, depinde dacă vor încerca să folosească acest atu în campania electorală, sau va predomina rivalitatea.

Autor: Politruk.md